top of page
  • Κατερίνα Νικολέτου

Το Άγχος των Διακοπών: Τρόποι για να Μειώσετε το Άγχος Κατά τη Διάρκεια των Διακοπών

Έγινε ενημέρωση: 22 Μαΐ

Οι διακοπές είναι για τους περισσότερους ανθρώπους τα πολύ ευχάριστα διαλείμματα απο τις υποχρεώσεις μέσα σε μια κουραστική χρονιά. Είτε πρόκειται για σύντομα χρονικά διαστήματα (πχ. Χριστούγεννα ή Πάσχα ) είτε για μεγαλύτερα όπως οι καλοκαιρινές διακοπές, οι περισσότεροι άνθρωποι τις προσμένουν με ανυπομονησία για να ξεκουραστούν ή για να διασκεδάσουν.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά των διακοπών, που δημιουργεί μια περίεργη αντίφαση: αντί να δημιουργούν θετικά συναισθήματα ανεμελιάς και ευχαρίστησης, κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται άγχος και πίεση χρόνου να προλάβουν να γεμίσουν το διάστημα αυτό με υποχρεώσεις ή να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες που δεν είχαν τακτοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Οι λίστες υποχρεώσεων μπορεί να είναι ατελείωτες: πηγαίνετε για ψώνια, προγραμματίζετε γενικό καθάρισμα στο σπίτι, μαγειρεύετε οικογενειακά δείπνα, διοργανώνετε συναντήσεις ή συμμετέχετε σε κοινωνικές υποχρεώσεις εις βάρος της προσωπικής ξεκούρασης και πολλά άλλα. Η προσπάθεια να καλυφθούν οι διάφορες υποχρεώσεις σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι δύσκολη στη διαχείρισή της και να σας απομακρύνει απο τον πραγματικό σας στόχο: προτεραιότητα έχει να απολαύσετε το διάλειμμα σας.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται δυσφορία εν όψει των διακοπών επειδή αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν πράγματα που απέφευγαν το προηγούμενο διάστημα με την δικαιολογία ότι δεν έχουν χρόνο. Μάλιστα κάποιοι ανυπομονούν να τελειώσουν οι διακοπές για να επιστρέψουν στην ρουτίνα τους, παρόλο που είναι κουραστική. Αν σας ταιριάζει αυτό, δεν χρειάζεται να προβληματίζεστε - υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος των διακοπών σας!

Το άγχος των διακοπών: Τρόποι για να μειώσετε το άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών

Πως να οργανώσετε τις διακοπές σας χωρίς άγχος

Σχεδιάστε εκ των προτέρων.

Πριν ξεκινήσει η περίοδος των διακοπών σας, και κατά συνέπεια το άγχος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να προγραμματίσετε τις δραστηριότητες σας (ανάλογα με την εποχή).

Μπορείτε να το κάνετε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο λειτουργεί για εσάς, αλλά ένας συνηθισμένος τρόπος για να ολοκληρώσετε συστηματικά έναν προγραμματισμό που να σας βοηθά είναι κάνοντας μια λίστα.

Αρχικά αφιερώστε χρόνο γράφοντας ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε ότι πρέπει να κάνετε, απο το πιο ασήμαντο και μικρό μέχρι το πιο μεγάλο και σημαντικό. Ψώνια εποχιακά; Αγορά εισιτηρίων; Καθάρισμα σπιτιού; Βόλτα στη θάλασσα; Επίσκεψη στους γονείς; Ιατρικά ραντεβού; Αυτή η λίστα μπορεί να περιέχει τα πάντα από λίστες αγορών και ειδών παντοπωλείου, εργασίες, άτομα που πρέπει να καλέσετε και όλα τα ενδιάμεσα.

Μόλις γράψετε τη λίστα σας στο χαρτί, ξεκινήστε μια νέα σελίδα, κατατάσσοντας τα καθήκοντα από τα πιο σημαντικά έως τα λιγότερο σημαντικά. Αυτό θα σας βοηθήσει να ιεραρχήσετε τα καθήκοντά σας έτσι ώστε να αποκτήσετε μια πιο σωστή οπτική των υποχρεώσεων σας. Έπειτα χρειάζεται να γίνει μια δεύτερη διαλογή με κριτήριο τι μπορεί να πραγματοποιηθεί απο τις κατηγορίες της λίστας. Για παράδειγμα, τα ιατρικά ραντεβού είναι σημαντικά αλλά αν είναι η περίοδος του Αυγούστου που τα περισσότερα κέντρα υγείας υπολειτουργούν, η υποχρέωσή σας δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Θα μπορούσατε επίσης να μοιραστείτε την λίστα σας με όσους βρίσκονται κοντά σας (με τον/την σύζυγο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας). Αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν το πρόγραμμά σας, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν αντίστοιχα γύρω από αυτό ή να βοηθήσουν με την οργάνωση λεπτομερειών σε θέματα που δεν έχετε υπολογίσει σωστά προσφέροντας μια πιο φρέσκια ματιά.

Μην αναλαμβάνετε πάρα πολλά

Μπορεί να είναι εύκολο να δεσμευτείτε σε πάρα πολλά καθήκοντα κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών. Ίσως να συμφωνήσατε σε ορισμένα πράγματα τα οποία την προηγούμενη περίοδο φαίνονταν καλή ιδέα , για να σας επιβαρύνουν αργότερα όταν διαπιστώσατε ότι υπάρχουν πρόσθετες και πιο σημαντικές υποχρεώσεις.

Εάν ξέρετε ότι το πρόγραμμα σας είναι σχεδόν γεμάτο, μην αναλάβετε επιπλέον πράγματα. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε διαθέσιμο χρόνο, περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι τρέχουσες δραστηριότητές σας προτού αναλάβετε πρόσθετη εργασία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να έχετε πολύ περισσότερο έλεγχο των ημερών αλλά και να περισσέψει πολύτιμος ελεύθερος χρόνος.

Μην υπερβαίνετε τον εαυτό σας

Για πολλούς, οι διακοπές είναι το πιο συναρπαστικό μέρος του χρόνου. Αυτήν την περίοδο διοργανώνονται συχνά κοινωνικές υποχρεώσεις με τη συνακόλουθη πίεση να δημιουργείται: πρέπει να συμμετέχουμε σε όλα.

Είτε πρόκειται για τη συμμετοχή μας σε κάποιο πάρτυ ή συναυλία/θέατρο, είτε για ολιγοήμερη απόδραση σε κάποιον κοντινό προορισμό, η πίεση που μας ασκείται προκειμένου να κάνουμε κάτι επειδή τώρα είναι η περίοδος που πρέπει , δημιουργεί άγχος και τελικά αντί να έχουμε βιώσει ευχαρίστηση, αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι. Ακόμη και αν νομίζετε ότι μπορείτε να τα προλάβετε όλα, καλό θα ήταν να ξανασκεφτείτε σοβαρά τις ανάγκες σας. Διακοπές μπορεί για κάποιους να σημαίνει ξέφρενη διασκέδαση αλλά για άλλους μπορεί να σημαίνει αποφόρτιση απο την πίεση της καθημερινότητας ή της χρονιάς με το να μένουν στο σπίτι το βράδυ και να χαλαρώνουν παρέα με την τηλεόραση και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μπορείτε να Πείτε "Όχι"

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για τις αντιδράσεις που μπορεί να λάβουν εάν αρνηθούν να κάνουν ορισμένες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών τους

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από το άγχος των διακοπών είναι να προστατεύσετε την εσωτερική σας γαλήνη. Μερικές φορές, αυτό έρχεται με τη μορφή του «όχι».

Ξέρετε το πρόγραμμα των διακοπών σας καλύτερα από τον καθένα. Οπλισμένοι με τη λίστα υποχρεώσεών σας ανά χείρας, έχετε επιπλέον έλεγχο στα πράγματα που κάνετε για να διαχειριστείτε το άγχος των διακοπών σας. Εξηγήστε στους ανθρώπους γύρω σας ότι το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο και αναπόφευκτα δεν μπορείτε να συμμετέχετε σε όλα όσα σας προτείνονται.

Δεν χρειάζεται πάντα να εξαιρεθείτε εντελώς. Εάν προκύψει κάτι που πιστεύετε ότι πρέπει να αρνηθείτε αλλά θέλετε να βοηθήσετε με κάποιο τρόπο, προσφερθείτε να βοηθήσετε εν μέρει. Εξηγήστε ότι έχετε περιορισμένο χρόνο ή απόθεμα δυνάμεων, αλλά θα χαρείτε να αναλάβετε ένα μέρος της ευθύνης για να βοηθήσετε όπως θα ελπίζατε στην ίδια βοήθεια και κατανόηση αν ήταν οι ρολόι αντίστροφα.

Μην αλλάζετε εντελώς τη ρουτίνα σας

Μια υγιής μέρα ξεκινά και τελειώνει με μια υγιή ρουτίνα. Μπορεί να είναι δελεαστικό να παραμελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες για να τα κάνετε όλα.

Μακροπρόθεσμα, όμως, αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος διαχείρισης του άγχους. Ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης ενός καλού επιπέδου του άγχους είναι να έχετε μια προβλέψιμη μέρα. Κρατήστε το πρόγραμμά σας συνεπές σε αυτό που εσάς εξυπηρετεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε να ξενύχτησετε και ξυπνήσετε μετά την προκαθορισμένη ώρα σας, κάντε σχέδια για να ξεκινήσετε λίγο αργότερα τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας και μην τρέχετε να τα προλάβετε όλα για να αποφύγετε την εξάντληση.

Εάν δεν προστατεύσετε τον εαυτό σας από την εξάντληση, μπορεί να χάσετε πολύτιμες μέρες που θα αφιερώνατε φροντίζοντας τις δραστηριότητες των διακοπών, αλλά αντ 'αυτού, θα χαλαρώσετε.

Κάνε χαρούμενες σκέψεις

Αυτό είναι συχνά πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς το άγχος των διακοπών σου.

Το να παραμείνετε θετικοί, ειδικά όταν τα πράγματα πάνε στραβά, μπορεί να είναι το εισιτήριό σας για να απαλλαγείτε από το άγχος. Όταν κάτι δεν πάει όπως το σχεδιάζετε, προσπαθήστε να βρείτε μια διαφορετική οπτική. Ίσως δεν μπορούσατε να συμμετέχετε σε όλες τις εκδηλώσεις που επιθυμούσατε, ή να συναντηθείτε με όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα όπως υπολογίζατε, αλλά όσα προλάβατε να κάνετε άξιζαν τον κόπο και σας αποζημίωσαν συναισθηματικά.

Οι σκέψεις που προσφέρουν διαφορετική οπτική για την ίδια κατάσταση μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα σας. Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά είναι η πιο φυσική σας άμυνα!

Η τελειότητα δεν είναι δυνατή

Όταν αισθάνεστε ότι επειδή ξεκινούν οι διακοπές τα πάντα πρέπει να είναι τέλεια και να τα προλάβετε όλα, στήνετε μια μεγάλη παγίδα για τον εαυτό σας, που τελικά θα σας κάνει να χάσετε το νόημα αυτής της περιόδου.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει τελειότητα, ειδικά όταν πρόκειται για τις πολυαναμενόμενες διακοπές. Αναπόφευκτα θα υπάρξει κάτι που δεν θα πάει όπως είχε προγραμματιστεί, όσο κι αν ευελπιστούμε για το αντίθετο.

Εάν κατανοήσετε και αποδεχτείτε αυτό το γεγονός, θα κάνετε τη χάρη στον εαυτό σας στο ταξίδι σας προς την απαλλαγή από το άγχος των διακοπών.

Το άγχος των διακοπών: Τρόποι για να μειώσετε το άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών

Θυμηθείτε τον λόγο που χρειαζόμαστε διακοπές

Συχνά παρασυρόμαστε σε όλες τις δραστηριότητες των διακοπών. Αυτό μπορεί να μας κάνει να χάσουμε από τα μάτια μας τα σημαντικά πράγματα, όπως το γέλιο, η συντροφικότητα και η ξεκούραση κατά τη διάρκεια τους.

Αυτή είναι τελικά μια περίοδος όπου βάζουμε προτεραιότητα τις επιθυμίες μας σε μια προσπάθεια να «γεμίσουμε τις μπαταρίες» μας για την επόμενη σεζόν. Αν και είναι ωραίο να συμβαίνει αυτό κατά τη διάρκεια ξέφρενων αποδράσεων και άλλων εκδηλώσεων, το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε τι χρειαζόμαστε προσωπικά για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε.

Για πολλές οικογένειες, οι διακοπές είναι η μόνη στιγμή που μπορεί να είναι όλοι μαζί στο ίδιο μέρος. Απολαύστε αυτή τη στιγμή μαζί και επικεντρωθείτε στα σημαντικά πράγματα. Ακόμα κι αν κάτι πάει στραβά, μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντικό αργότερα. Όταν νιώθετε ότι το άγχος των διακοπών αρχίζει να έρχεται, να το θυμάστε αυτό!

Το άγχος των διακοπών: Τρόποι για να μειώσετε το άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών

Συμβουλευτείτε έναν Επαγγελματία

Μερικές φορές, το άγχος μπορεί να εισχωρήσει στην κανονική μας ζωή, προκαλώντας δυσφορία και αβεβαιότητα γύρω από πράγματα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την εποχή.

Εάν αισθάνεστε ότι το άγχος των διακοπών σας συσσωρεύεται, αλλά τίποτα που κάνετε δεν φαίνεται να λειτουργεί, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.

Komentáře


bottom of page