top of page
  • Κατερίνα Νικολέτου

Υπάρχει Θεραπεία για την Κατάθλιψη;

Έγινε ενημέρωση: 22 Μαΐ

Όταν έχετε κατάθλιψη, είναι αναμενόμενο να αισθάνεστε αβοήθητοι και απελπισμένοι, χωρίς τίποτα να μπορεί να σας ευχαριστήσει – σε τελική ανάλυση, αυτά είναι τα συμπτώματα. Ίσως αναρωτιέστε, υπάρχει θεραπεία για την κατάθλιψη; Εδώ υπάρχει κάποια ελπίδα και βοήθεια για εσάς: Υπάρχουν θεραπείες για την κατάθλιψη!

Υπάρχει θεραπεία για την κατάθλιψη; Από την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Νικολέτου
Υπάρχει θεραπεία για την κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς λόγους, επομένως η θεραπεία για την κατάθλιψή σας θα εστιάσει σε συγκεκριμένους παράγοντες που την προκαλούν και την συντηρούν. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα σε συνδυασμούς θεραπειών.

Τι προκαλεί την κατάθλιψη;

Oι λόγοι που οδηγούν στην κατάθλιψη είναι πολυπαραγοντικοί. Συνήθως είναι συνδυασμός βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Τα γονίδια και η ιδιοσυγκρασία μας, το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουμε και τα γεγονότα ζωής που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, θα συμβάλλουν καθοριστικά στο πόσο ευάλωτοι μπορεί να είμαστε στην κατάθλιψη.

Τα γονίδια σας και η φυσική χημεία του εγκεφάλου σας

Είναι ατυχές αλλά αληθινό: μερικοί από εμάς είναι πιθανό να βιώσουμε κατάθλιψη απλώς και μόνο επειδή γεννηθήκαμε έτσι.

Πλέον γνωρίζουμε πως τα γονίδια φαίνεται να παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη για τους περισσότερους ανθρώπους. Έχει να κάνει με τη χημεία του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλός σας επικοινωνεί με τον εαυτό του και με το υπόλοιπο σώμα σας μέσω μιας σειράς χημικών αγγελιοφόρων που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Εάν το σώμα σας δεν παράγει αρκετές από αυτές τις χημικές ουσίες, ή παράγει πάρα πολύ από μια ή δεν έχει τη σωστή ισορροπία υποδοχέων, μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει στην κατάθλιψη. Στην περίπτωση αυτή ο συνηθισμένος ένοχος είναι η σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που όταν δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και ανησυχία.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μας

Για πολλούς ανθρώπους, η κατάθλιψη προκαλείται από αλλαγές στον τρόπο ζωής (απροσδόκητες ή μη) , όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή μια συμβολική απώλεια, όπως η απώλεια μιας δουλειάς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια «διαταραχή προσαρμογής» και τη συναντούμε σε διαφορά μεταβατικά στάδια ζωής όπως η συνταξιοδότηση , η μετακόμιση σε ένα άλλο μέρος/χώρα , ο γάμος, το διαζύγιο κτλ. Μερικοί άνθρωποι προσαρμόζονται εύκολα στη νέα κατάσταση, ενώ για άλλους είναι πιο περίπλοκο.

Οι γυναίκες ειδικότερα μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη που σχετίζεται με ορμονικές προκλήσεις σε διάφορα στάδια της ζωής τους. Για παράδειγμα, μπορεί να αναπτύξουν μια δυνητικά σοβαρή μορφή κατάθλιψης μετά τον τοκετό-όπου οι ορμόνες παίζουν θεμελιώδη ρόλο- που ονομάζεται «επιλόχεια κατάθλιψη». Νέα έρευνα δείχνει ότι η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει και νέους μπαμπάδες.

Συνδυασμοί των παραπάνω

Φαίνεται πως η κατάθλιψη είναι συχνά πιο περίπλοκη από ένα απλό «το Χ προκάλεσε την κατάθλιψή μου». Για πολλούς ανθρώπους, ένας συνδυασμός περισσότερων από μία από τις παραπάνω καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει μια φυσική προδιάθεση για κατάθλιψη που από μόνη της δεν προκαλεί προβλήματα, μέχρι να «πυροδοτηθεί» από ορμονικές αλλαγές λόγω διαφοροποιήσεων στον τρόπο ζωής, που συνδυαστικά δημιουργούν πρόβλημα.

Ομοίως, κάποιος μπορεί να βιώσει μια δύσκολη εμπειρία (απώλεια) και χωρίς κάποια φυσική προδιάθεση να εμφανίσει συμπτώματα κατάθλιψης, λόγω έλλειψης των απαραίτητων επίκτητων μηχανισμών προσαρμογής στη νέα του πραγματικοτητα.

Θεραπείες για την κατάθλιψη

Ψυχοθεραπεία

Η Ψυχοθεραπεία είναι ίσως από τις πρώτες επιλογές όταν σκέφτεστε τη θεραπεία για την κατάθλιψη και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Ένα άτομο συναντά έναν θεραπευτή ατομικά ή μια ομάδα άλλων ανθρώπων με εμπειρία από την κατάστασή του, για να μιλήσει για τα συναισθήματά του και πώς μπορεί να τα διαχειριστεί σε δύσκολες στιγμές.

Η Ψυχοθεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη που δεν έχει βιολογικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη επειδή χάσατε τη δουλειά σας, αλλά δεν έχετε προβλήματα με τη χημεία του εγκεφάλου σας, κάτι που συμβάλλει στην κατάθλιψη, η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι αρκετή για εσάς.

Ωστόσο, ακόμη κι αν η κατάθλιψή προκαλείται από βιολογικά αίτια, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθηματικά σας συμπτώματα, για αυτό και αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή. Στόχος είναι τόσο η κατανόηση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, όσο και η ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης της.

Στην πραγματικότητα, ενώ μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την ψυχοθεραπεία ουσιαστικά για ολόκληρη τη ζωή τους, άλλοι άνθρωποι μπορούν να πάρουν ό,τι χρειάζονται από αυτην την διαδικασία, και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία μόνοι τους από εκεί και πέρα.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα για την κατάθλιψη λειτουργούν αλλάζοντας τη χημεία του εγκεφάλου σας προς μια υγιή ισορροπία. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, τα οποία ουσιαστικά επιδρούν στο βιολογικό κομμάτι πίσω από την κατάθλιψη και λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Τα οφέλη της φαρμακευτικής αγωγής θα γίνουν αισθητά σταδιακά, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 3-4 εβδομάδων από την έναρξη της.

Μικτές προσεγγίσεις

Όπως έχουμε δει, για τους περισσότερους ανθρώπους με κατάθλιψη, αυτή δεν προκαλείται από μία μόνο αιτία. Αυτό σημαίνει ότι συνδυαστικές προσεγγίσεις είναι συχνά οι πιο αποτελεσματικές.

Για τα άτομα με κλινική κατάθλιψη, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι αρκετή, αλλά βλέπουν τη μεγαλύτερη βελτίωση στο συντομότερο χρονικό διάστημα εάν υποβληθούν συνδυαστικά σε ψυχοθεραπεία.

Προσδιορίστε ποιες θεραπείες είναι κατάλληλες για εσάς

Εξετάσαμε τις αιτίες της κατάθλιψης και τις θεραπείες που μπορεί να λειτουργήσουν για εσάς. Ποια όμως είναι η κατάλληλη για εσάς;

Η φαρμακευτική αγωγή απαιτεί διάγνωση, πράγμα που σημαίνει συνεργασία με τον ψυχίατρο ή τον θεραπευτή σας, κάθ´ όλη την διάρκεια της λήψης της. Είναι σημαντικό να τηρούμε όλες τις σχετικές οδηγίες και να εκφράζουμε όλες τις απορίες μας, όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε την αγωγή.

Τεχνικά, οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε συνεδρίες με εξουσιοδοτημένο και επαγγελματία σύμβουλο ή θεραπευτή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια που ενδέχεται να δημιουργούν προβλήματα.

Πρώτον, πολλές κοινότητες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε συμβούλους και θεραπευτές. Άλλα άτομα μπορεί να έχουν πρόσβαση, αλλά μπορεί να μην θέλουν να δουν έναν θεραπευτή ή σύμβουλο στην περιοχή τους λόγω του στίγματος που συχνά συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Υπάρχουν θεραπείες για την κατάθλιψη

Όταν έχετε κατάθλιψη, μπορεί να είναι εύκολο να αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχει. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες και αποτελεσματικές θεραπείες δια ζώσης και διαδικτυακά. Το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψετε ποια ή ποιος συνδυασμός θεραπειών είναι κατάλληλη για εσάς.

Αυτό είναι ένα ταξίδι που θα πρέπει να κάνετε με τον ειδικό της επιλογής σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις αιτίες της κατάθλιψής σας, να επιλέξετε την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της, όπως και να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε δεξιότητες διαχείρισης/επίλυσης δύσκολων καταστάσεων αλλά και δεξιότητες φροντίδας και προστασίας του εαυτού σας, όταν τις χρειάζεστε.

Comments


bottom of page