top of page
  • Κατερίνα Νικολέτου

Τι είναι η Βουλιμία και τι Σημαίνει για Εσάς;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για την ανορεξία ή τη νευρική ανορεξία, αλλά η βουλιμία, γνωστή και ως νευρική βουλιμία, αναφέρεται λιγότερο συχνά. Και τα δύο είδη βουλιμίας είναι διατροφικές διαταραχές, και οι δύο μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για όσους υποφέρουν από αυτές, αλλά έχουν επίσης μερικά πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γι' αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσετε ακριβώς τι είναι η βουλιμία και τι θα σημαίνει εάν πάσχετε από αυτήν ή εάν γνωρίζετε κάποιον που να πάσχει.

Τι είναι η βουλιμία και τι σημαίνει για εσάς;

Διατροφικές Διαταραχές

Τι είναι η βουλιμία;

Οι διατροφικές διαταραχές παρουσιάζονται σε διάφορες μορφές, αλλά όταν εξετάζουμε τις δύο πιο κοινές, τη νευρική ανορεξία και τη νευρική βουλιμία, μοιαζει σαν να μελετούμε τις δυο όψεις ενός νομίσματος. Η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται συνήθως από τον ακραίο περιορισμό της πρόσληψης τροφής και την αυξημένη άσκηση για την απομάκρυνση τυχόν θερμίδων που προσλαμβάνονται. Από την άλλη πλευρά, η βουλιμία χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού και στη συνέχεια εκτεταμένη χρήση όλων των μέσων που θα βοηθήσουν στην απώλεια θερμίδων - που συχνά έρχεται σε κύκλους. Ένα άτομο με βουλιμία θα περάσει από την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει καθαρτικά, θα προκαλέσει εμετό και θα χρησιμοποιήσει άλλα μέσα για να απαλλαγεί από αυτό το φαγητό (κάθαρση).

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μια διατροφική διαταραχή δεν αφορά μόνο τις διατροφικές σας συνήθειες. Είναι μια ιατρική κατάσταση και, πιο βαθιά από αυτό, είναι μια ψυχολογική κατάσταση. Επειδή πηγάζει από ψυχολογικές πεποιθήσεις ότι το άτομο χρειάζεται να χάσει βάρος, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αντιμετωπίσει ή να το ξεπεράσει χωρίς κατάλληλη βοήθεια.

Τι προκαλεί τη βουλιμία;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν, οι οποίοι περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές, γενετικές και ψυχολογικές πτυχές, αλλά είναι αδύνατο να εντοπιστεί με ακρίβεια μία συγκεκριμένη αιτία της βουλιμίας. Ωστόσο, η γνώση αυτών των παραγόντων θα μπορούσε να είναι μια καλη αφετηρία για να ξεκινήσετε, επειδή σας δίνει κάτι να κοιτάξετε και μερικά προειδοποιητικά σημάδια για εκείνους που μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς από άλλους.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν κοινωνικους κανόνες και πιέσεις όπως αυτοί εχουν διαμορφωθεί σήμερα. Αρκεί να αναλογιστούμε την έμφαση που δινεται κοινωνικά στην ομορφιά κ την ταύτιση της με την λεπτή σιλουέτα. Η απόκλιση απο τα πρότυπα αυτά δημιουργεί δυσλειτουργικες αντιληψεις για τον εαυτό και δυσφορία, η οποία οδηγεί στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού σαν ένα μέσο για την αντιμετώπιση της .

Ορισμένοι βιολογικοί ή γενετικοί παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με τα ακανόνιστα επίπεδα ορμονών και τις διατροφικές ελλείψεις. Φυσικά, παίζουν ρόλο και οι ψυχολογικές πτυχές. Οι διατροφικές διαταραχές παρατηρούνται συνήθως σε συνδυασμό με αγχώδεις διαταραχές και άλλες ψυχικές διαταραχές. Κάποιος που έχει αρνητική εικόνα σώματος ή χαμηλή αυτοεκτίμηση θα μπορούσε επίσης να είναι ευαίσθητος.

Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό ότι ορισμένες από αυτές τις πτυχές συνδυάζονται για να οδηγήσουν σε βουλιμία για το άτομο. Μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία το να ανακαλύψετε ακριβώς από πού προέρχεται η βουλιμία σας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσετε με έναν ψυχολόγο ενώ βρίσκεστε σε θεραπεία. Η αποκάλυψη μερικών από τους παράγοντες πίσω από τη διαταραχή μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία ανάκαμψης και αποκατάστασης, αλλά θα παίξει μόνο έναν μικρό ρόλο σε όλα όσα χρειάζεστε για να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Συμπτώματα βουλιμίας

Κάτι που είναι λίγο πιο εύκολο να εντοπιστεί είναι τα συμπτώματα της βουλιμίας, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όπως με κάθε ιατρική πάθηση, τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά για διαφορετικούς ανθρώπους. Κανένας άνθρωπος δεν θα βιώσει τη βουλιμία με τον ίδιο τρόπο, επομένως είναι σημαντικό να προσέχετε τυχόν περίεργη συμπεριφορά. Μπορεί να είναι σημάδι βουλιμίας ή να μην είναι σημάδι βουλιμίας, αλλά μπορεί να είναι σημάδι για κάτι άλλο που να αξίζει την προσοχή σας και η έγκαιρη αναγνώριση οποιασδήποτε διαταραχής είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετώπιση της.

Τι είναι η βουλιμία και τι σημαίνει για εσάς;

Ο τρόπος με τον οποίο κάποιος ενεργεί γύρω από το φαγητό είναι το πιο προφανές σημάδι μιας διατροφικής διαταραχής, αλλά επειδή αυτοί οι τύποι διαταραχών είναι τόσο μυστικοί, το άτομο μπορεί να βρει τρόπους να κρύψει τη συμπεριφορά του. Ένα άτομο που τρώει πολύ μερικές φορές και αποφεύγει να τρώει εντελώς άλλες φορές μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα διατροφικής διαταραχής. Κάποιος που κόβει το φαγητό του σε μικρά κομμάτια ή τρώει με ακριβή ή μεθοδικό τρόπο ενδέχεται επίσης να εμφανίζει συμπτώματα.

Ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα είναι ένα άτομο που ξοδεύει υπερβολικό χρόνο μετρώντας θερμίδες και λίπη ή φαίνεται να έχει εμμονή με αυτά τα πράγματα. Το άτομο μπορεί επίσης να αφιερώσει υπερβολικό χρόνο για να φτιάξει ειδικά γεύματα ή πιάτα για άλλους, αλλά να αρνηθεί να φάει μόνο του. Η αποφυγή συγκεντρώσεων, ειδικά εκείνων όπου το φαγητό θα είναι μέρος της εκδήλωσης, είναι επίσης συνηθισμένο για όσους έχουν οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή.

Το άτομο μπορεί να κάνει υπερβολική άσκηση, κάθαρση ή υπερβολική χρήση καθαρτικού για να βοηθήσει στην κάθαρση. Μπορεί να φαίνονται πολύ μυστικοπαθείς όταν τρώνε ή ντρέπονται ή νιώθουν ένοχοι για φαγητό που λείπει ή όταν κάποιος τους βλέπει να τρώνε. Ένας από τους μεγαλύτερους δείκτες είναι η ανθυγιεινή προσήλωση στο σωματικό βάρος και η συνέχιση της απώλειας βάρους, ακόμη και όταν έχουν επιτύχει ένα ιδανικό βάρος.

Το βουλιμικό επεισόδιο

Περιλαμβάνει την παρορμητική κατανάλωση τροφής - το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει ούτε την ποιότητα ούτε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει. Το επεισόδιο συνήθως περιλαμβάνει τροφές που σε άλλες περιπτώσεις αποφεύγονται: πλούσιες σε λιπαρά, υδατάνθρακες, που μασιούνται εύκολα όπως κέικ και παγωτά, ενώ συχνά μπλέκονται τα αλμυρά με τα γλυκά χωρίς κατάλληλη προετοιμασία ή σερβίρισμα. Μετά το τέλος του επεισοδίου το άτομο κατακλύζεται απο έναν έντονο φόβο πάχυνσης που οδηγεί σε αντιρροπιστικές συμπεριφορές: χρήση καθαρτικών, πρόκληση εμετών, υπερβολική γυμναστική. Όλη η προσπάθεια στοχεύει στο να ανακτηθεί ο αυστηρός έλεγχος επί της διατροφής.

Θεραπεία για τη Βουλιμία

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές στη θεραπεία της βουλιμίας και θα απαιτήσουν πολλή προσπάθεια και σκληρή δουλειά από το άτομο που υποφέρει. Η ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών θα είναι ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας και για κάποιον που πάσχει από διατροφική διαταραχή, αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο μέρος της όλης διαδικασίας. Με τη βοήθεια γιατρών και αγαπημένων προσώπων, ωστόσο, μπορεί να γίνει πιο εύκολο, αφού δεν θα είστε εντελώς μόνοι.

Το σημαντικό είναι να λάβετε βοήθεια για τη διατροφική διαταραχή. Εάν μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι έχετε μια διατροφική διαταραχή μόνοι σας και αποφασίσετε να κάνετε αλλαγές, είναι μια καλή αρχή, αλλά η επαγγελματική βοήθεια είναι απαραίτητη. Η συζήτηση με τον γιατρό σας θα σας βοηθήσει πάρα πολύ γιατί θα είναι σε θέση να κάνει φυσικές και άλλες εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε εσωτερική βλάβη ή μακροπρόθεσμη βλάβη που απαιτεί προηγμένη θεραπεία ή φροντίδα.

Η λήψη ψυχολογικής βοήθειας θα είναι επίσης κρίσιμη για τη θεραπεία μιας διατροφικής διαταραχής. Εξάλλου, ένα μεγάλο μέρος αυτού του τύπου διατροφικής διαταραχής είναι ψυχολογικό και επικεντρώνεται στις πεποιθήσεις του ατόμου για το βάρος του και την εικόνα του σώματός του. Με τη συνεργασία με έναν ψυχολόγο, θα βοηθηθείτε να στοχεύσετε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη διαταραχή και τις συμπεριφορές ταυτόχρονα.

Τι μπορεί να σημαίνει για εσάς η βουλιμία

Τι σημαίνει εάν έχετε διαγνωστεί με διατροφική διαταραχή ή συγκεκριμένα με βουλιμία; Σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια και να εργαστείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας όσο το δυνατόν περισσότερο για να το αντιμετωπίσετε. Μια διατροφική διαταραχή είναι πολύ περίπλοκη και υπάρχουν ορισμένες διαφορετικές πτυχές της που πρέπει να στοχεύσετε.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η βουλιμία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από διαφορετικά προβλήματα υγείας, τα οποία κυμαίνονται από ήπια αφυδάτωση και διατροφικές ελλείψεις έως ακραίες εκδοχές της ίδιας, ακόμη και ανεπάρκεια οργάνων και γαστρεντερική βλάβη. Αυτά τα προβλήματα υγείας συνεχίζουν να επιδεινώνονται καθώς η διαταραχή συνεχίζεται και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχετε από διατροφική διαταραχή ή εάν νομίζετε ότι γνωρίζετε κάποιον, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια αμέσως. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για πλήρη ανάρρωση με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, όσο περισσότερο διαρκεί πριν από την έναρξη της θεραπείας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για μακροπρόθεσμη ή μη αναστρέψιμη βλάβη. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα γρήγορα και να ζητάτε βοήθεια.

Η επίσκεψη στον ψυχολόγο είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να λάβετε την ψυχολογική βοήθεια που χρειάζεστε για να αρχίσετε να εργάζεστε προς την ανάρρωσή σας. Με το την online ψυχοθεραπεία έχετε πρόσβαση σε ψυχολόγο όπου κι αν βρίσκεστε και όπου τον χρειάζεστε. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνετε για επιλογές στην περιοχή σας, επειδή στην πραγματικότητα δεν θα είστε δεμένοι με τίποτα και με κανέναν. Η online ψυχοθεραπεία σας συνδέει με έναν επαγγελματία ψυχολόγο στο διαδίκτυο, ώστε να μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον με τον οποίο νιώθετε άνετα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται εκείνος ή εσείς.

Commentaires


bottom of page