top of page
  • Κατερίνα Νικολέτου

Πώς να Προετοιμαστείτε για την Πρώτη σας Ψυχοθεραπεία

Έγινε ενημέρωση: 22 Μαΐ

Αναρωτιέστε πώς να βρείτε έναν καλό ψυχοθεραπευτή για εσάς ή πόσες φορές θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για παροχή βοήθειας; Ενώ ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία είναι εύκολο να απαντηθούν, πολλές δεν είναι. Μια τέτοια ερώτηση είναι πόσα ραντεβού ψυχοθεραπείας/συμβουλευτικής μπορεί να χρειαστείτε. Αυτές είναι πληροφορίες που πολλοί άνθρωποι θέλουν να έχουν πριν ξεκινήσουν, αλλά δεν είναι πάντα εφικτό. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και οι προσωπικές συνθήκες θα επηρεάσουν τον αριθμό των συνεδριών που χρειάζονται. Ο αριθμός των συνεδριών σας μπορεί επίσης να εξαρτάται από τον τύπο της ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείτε. Κατά την πρώτη σας συνεδρία, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον θεραπευτή σας για να δείτε πόσες συναντήσεις προτείνονται για εσάς. Θα χρειαστεί να μοιραστείτε την κατάστασή σας και τι ελπίζετε να επιτύχετε, προτού απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση.

Πώς να προετοιμαστείτε για την πρώτη σας θεραπεία από την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Νικολέτου
Πώς να προετοιμαστείτε για την πρώτη σας θεραπεία

Θα πρέπει να πηγαίνω στη θεραπεία για πάντα;

Γενικά, θα πρέπει να υπάρχει ένα τελικό σημείο για τη θεραπεία σας. Μην ξεχνάτε ότι σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι να προωθεί την ανεξαρτησία του θεραπευόμενου. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, όπου αυτό μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον του θεραπευόμενου. Οι άνθρωποι που αγωνίζονται με ακραίες προκλήσεις ψυχικής υγείας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη δια βίου θεραπεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συνάντηση με έναν θεραπευτή τακτικά, όπως μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα, για να κρατάτε τα πράγματα υπό έλεγχο. Ή, θα μπορούσε απλώς να σημαίνει τη διατήρηση μιας συνεχούς σχέσης με έναν θεραπευτή, ώστε να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία όποτε τη χρειάζονται.

Συχνά, οι θεραπευόμενοι θα χρειαστεί να παρακολουθήσουν θεραπεία μόνο μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημά τους ή να μάθουν πώς να το διαχειρίζονται. Για παράδειγμα, εάν ένα ζευγάρι παρακολουθεί συμβουλευτική γάμου, δεν θα χρειαστεί να συνεχίσει να πηγαίνει στη θεραπεία αφού λύσει τη ρίζα της σύγκρουσής του και μάθει τις απαραίτητες δεξιότητες για να αποφύγει τα ίδια προβλήματα στο μέλλον. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι καταλήγετε σε θεραπεία σε διαφορετικά σημεία της ζωής σας και για διαφορετικούς λόγους. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να φτάσετε σε ένα σημείο όπου δεν χρειάζεται πλέον να παρακολουθείτε τη θεραπεία και το σημείο στο οποίο επιτυγχάνεται αυτή η στιγμή διαφέρει σε κάθε περίπτωση.

Πότε ολοκληρώνεται η θεραπεία;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα εξαρτηθεί πλήρως από την κατάστασή σας. Για πολλούς ανθρώπους, η θεραπεία δεν είναι κάτι που θα διαρκέσει απαραίτητα για πάντα. Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε για ποιους στόχους εργάζεστε και γιατί παρακολουθείτε τη θεραπεία. Στη συνέχεια, οι συνεδρίες σας θα βασίζονται στο να σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτούς τους στόχους. Όταν συμβεί αυτό, η θεραπεία σας θα ήταν θεωρητικά ολοκληρωμένη.

Ο στόχος κάθε ηθικού θεραπευτή είναι να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτό που χρειάζεστε και να εργαστείτε μέσω ενός σχεδίου θεραπείας. Αν έχετε την αίσθηση ότι ο θεραπευτής σας προσπαθεί απλώς να σας κρατήσει στις συνεδρίες για να βάζει χρήματα στην τσέπη του, μπορεί να έχετε έναν θεραπευτή που δεν έχει κατά νου το συμφέρον σας.

Εξάρτηση απο την ψυχοθεραπεία

Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται με την λήξη των θεραπευτικών τους συνεδριών. Είναι διστακτικοί να σταματήσουν τις συνεδρίες τους από φόβο μήπως βιώσουν μια υποτροπή.

Η θεραπεία, ωστόσο, δεν προορίζεται να είναι μια μόνιμη λύση στις περισσότερες περιπτώσεις (υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα). Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν εξαρτημένοι από τη θεραπεία και όχι από τις στρατηγικές που μαθαίνουν σε αυτήν. Όταν συμβεί αυτό, ένας θεραπευόμενος μπορεί να αντισταθεί στον τερματισμό της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

Γνωρίζοντας πότε να σταματήσετε

Εάν δεν αισθάνεστε πλέον ότι επωφελείστε από τις θεραπευτικές σας συνεδρίες, υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  1. Νιώθετε ότι οι αγωνίες σας έχουν αντιμετωπιστεί; Εάν δεν σημειώνετε πλέον πρόοδο, μπορεί να οφείλεται στο ότι έχετε ήδη πετύχει αυτό που σκοπεύατε να κάνετε. Εάν αυτό συμβαίνει και ο θεραπευτής σας προσπαθεί να σας κρατήσει να έρθετε στις συνεδρίες, ίσως είναι καιρός να βάλετε ένα τέλος στις συνεδρίες μόνοι σας.

  2. Νιώθετε ότι έχετε ακόμα πράγματα να δουλέψετε; Εάν δεν λαμβάνετε αυτό που θέλετε από τις συνεδρίες σας, αλλά πιστεύετε ότι υπάρχουν ακόμα τομείς που πρέπει να αντιμετωπίσετε, τότε μπορεί να συναντάτε τον λάθος θεραπευτή. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακός θεραπευτής, αλλά σημαίνει ότι πιθανότατα χρειάζετε να βρείτε έναν διαφορετικό.

Μπορεί να είναι τρομακτικό να «χωρίσετε» με τον θεραπευτή σας, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο. Ο λόγος που βρίσκονται στη ζωή σας είναι για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ψυχικής σας υγείας. Εάν δεν σας βοηθούν να σημειώσετε πρόοδο, τότε δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να σκεφτείτε. Μπορείτε απλά να τους ενημερώσετε ότι θα θέλατε να βρείτε έναν άλλο θεραπευτή για να συνεργαστείτε. Μπορείτε να τους παρέχετε οποιαδήποτε σχόλια σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρεστε να αλλάξετε, εάν το επιθυμείτε. Εάν ο θεραπευτής σας ενδιαφέρεται για το δικό σας συμφέρον, μπορεί ακόμη και να σας παράσχει μια παραπομπή για έναν άλλο θεραπευτή που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε.

Πώς να βρείτε έναν καλό θεραπευτή

Πριν επιλέξετε έναν νέο ή διαφορετικό θεραπευτή για να συνεργαστείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει την έρευνά σας. Αναζητήστε έναν θεραπευτή που έχει εμπειρία στον τομέα της ψυχικής υγείας για να απευθυνθείτε. Για παράδειγμα, εάν σας ταλαιπωρεί η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τότε αναζητήστε έναν θεραπευτή που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα. Θέλετε επίσης να βρείτε έναν θεραπευτή με τον οποίο να νιώθετε άνετα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια συνεδρία και μετά να αναζητήσετε κάποιον άλλο. Ή δείτε αν μπορείτε πρώτα να μιλήσετε μαζί τους στο τηλέφωνο για να δείτε αν είναι κατάλληλοι. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και για τους δύο γιατί θα μάθετε αν δεν μπορείτε να συνδεθείτε μαζί του.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

Μελέτες δείχνουν ότι η Γνωσιακή-Συμπεριφορική θεραπεία δια ζώσης ή μέσω διαδικτύου είναι χρήσιμη για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών συμπτωμάτων ψυχικής υγείας και διαταραχών. Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μια μέθοδος θεραπείας που βοηθά τους ανθρώπους να επαναπροσδιορίσουν τις αρνητικές ή μη χρήσιμες (δυσλειτουργικές) σκέψεις τους. Οι διαδικτυακές συνεδρίες CBT έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για να βοηθήσουν σε μια σειρά από ζητήματα ψυχικής υγείας. Μια μελέτη που επικεντρώθηκε σε διαδικτυακές θεραπείες για φοιτητές κολεγίου διαπίστωσε ότι επιτεύχθηκε μεγαλύτερη βελτίωση καθώς χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες διαδικτυακές συνεδρίες. Η συμβουλευτική μέσω Διαδικτύου βρέθηκε ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το άγχος, την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κοινωνική αγχώδη διαταραχή στους μαθητές. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός της υποστήριξης του θεραπευτή με συγκεκριμένες συνεδρίες, οδήγησε σε σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Συμπέρασμα

Είτε χρειάζεται να πάτε σε θεραπεία για μερικές συναντήσεις είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι μια απόφαση που μπορεί να έχει διαρκή θετικά αποτελέσματα στη ζωή σας. Η αναζήτηση βοήθειας από έναν επαγγελματία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επηρεάσετε θετικά τη ζωή σας και κάτι για το οποίο πρέπει να είστε περήφανοι.

Commentaires


bottom of page