top of page
  • Κατερίνα Νικολέτου

Πως να Αναγνωρίσετε τα Σωματικά Συμπτώματα της Κατάθλιψης - και πως να τα Αντιμετωπίσετε

Έγινε ενημέρωση: 22 Μαΐ

Εκτός από τις αγχώδεις διαταραχές, οι καταθλιπτικές διαταραχές είναι από τις πιο κοινές διαγνώσεις ψυχικής υγείας. Οι καταθλιπτικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν άτομα κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο για έναν τρίτο να το παρατηρήσει, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη ζωή ενός ατόμου. Ευτυχώς, είναι διαθέσιμο ένα ευρύ φάσμα θεραπειών για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Όταν πρόκειται για καταθλιπτικές διαταραχές, συχνά σκεφτόμαστε τα συναισθηματικά, ψυχολογικά ή κοινωνικά συμπτώματα που συνδυάζονται με αυτές τις καταστάσεις. Μπορεί να είμαστε λιγότερο ικανοί να αναγνωρίσουμε τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πως να αναγνωρίσετε τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης - και πως να τα αντιμετωπίσετε

Ποια είναι τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Δύο άτομα μπορεί να πληρούν τα κριτήρια για την ίδια καταθλιπτική διαταραχή, αλλά μπορεί να εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να παρατηρήσουν περισσότερα σωματικά συμπτώματα από άλλους. Μερικά κοινά σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τα παρακάτω:

  • Κούραση η οποία σταδιακά φτάνει μέχρι την εξουθένωση. Η κόπωση είναι ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής (MDD), μιας κοινής καταθλιπτικής διαταραχής που επηρεάζει περίπου το 7% των ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Πόνοι στο σώμα. Όχι μόνο οι πόνοι στο σώμα είναι ένα πιθανό φυσικό σύμπτωμα της κατάθλιψης, αλλά όσοι βιώνουν χρόνιο πόνο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Έως και το 85% όσων ζουν με χρόνιο πόνο πληρούν τα κριτήρια για σοβαρή κατάθλιψη.

  • Γαστρεντερική δυσφορία (GI). Έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης, του άγχους, των πεπτικών προβλημάτων και των διαγνώσιμων πεπτικών διαταραχών, οι οποίες περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτό, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

  • Αλλαγές στην όρεξη. Μερικοί άνθρωποι που ζουν με κατάθλιψη παρατηρούν ότι τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο, ενώ άλλοι παρουσιάζουν απώλεια της όρεξης τους.

  • Επιβράδυνση της ψυχοκινητικής δραστηριότητας. Οι αργές σωματικές κινήσεις είναι ένα κοινό σύμπτωμα που βιώνουν ορισμένα άτομα με κατάθλιψη. Ακόμα κι αν δεν το προσέξετε εσείς οι ίδιοι, οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να το παρατηρήσουν με τη μορφή αργής ομιλίας, μειωμένης σωματικής δραστηριότητας κ.λπ.

  • Εμφανείς δυσκολίες με τις δραστηριότητες αυτοφροντίδας. Οι δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης με τις οποίες μπορεί να έχει δυσκολία ένα άτομο με κατάθλιψη περιλαμβάνουν το βούρτσισμα των μαλλιών του, τη συνεπή οδοντική υγιεινή, το ντους, την προετοιμασία γευμάτων, το πλύσιμο ρούχων και πολλά άλλα. Και πάλι, αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

  • Αλλαγές στον ύπνο. Μερικοί άνθρωποι που ζουν με κατάθλιψη βιώνουν αϋπνία, που συνήθως χαρακτηρίζεται από προβλήματα έλευσης ύπνου ή συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι που ζουν με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν υπερυπνία και δυσκολεύονται να διατηρήσουν την εγρήγορση τους κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης και εκείνα που είναι ψυχολογικά, κοινωνικά ή συναισθηματικά μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η κούραση ή η χαμηλή ενέργεια μπορεί να καθιστά τη διατήρηση εργασιακών, οικογενειακών ή σχολικών ευθυνών απο δύσκολη έως αδύνατη. Ομοίως, η δυσκολία ή η στέρηση του ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών της σωματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι ορισμένα από τα πιθανά σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί επίσης να αποδοθούν και σε άλλες καταστάσεις που προκαλούν σοβαρές ανησυχίες (πχ ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας ή κάποιο αναπάντεχο γεγονός απώλειας). Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να λάβετε εξατομικευμένη καθοδήγηση και να αποκλείσετε τυχόν άλλες πιθανές αιτίες ή διαγνώσεις.

Καταστάσεις σωματικής υγείας και κατάθλιψη

Υπάρχουν σωματικά συμπτώματα, όπως τα παραπάνω, που μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα μιας καταθλιπτικής διαταραχής. Ωστόσο, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των υπαρχουσών παθήσεων σωματικής υγείας και της ανάπτυξης κατάθλιψης. Η σωματική ασθένεια είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως τραυματικες εμπειρίες παιδικής ηλικίας και οικογενειακό ιστορικό. Υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης παρατηρούνται σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, νόσο του ευερέθιστου εντέρου (IBD), διαβήτη, καρκίνο και άλλες παθήσεις. Η θεραπεία της ψυχικής υγείας είναι γνωστό ότι υποστηρίζει τη διαχείριση των συμπτωμάτων σε άτομα με μια ποικιλία διαφορετικών παθήσεων σωματικής υγείας και αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας και ζωής.

Τα συμπτώματα των προβλημάτων σωματικής υγείας, μαζί με άλλες πιθανές ανησυχίες που σχετίζονται με καταστάσεις υγείας, όπως η αβεβαιότητα και το αυξημένο οικονομικό άγχος, σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική σας ευημερία. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να προκαλούν τάσεις απομόνωσης και άγχους, επομένως είναι σημαντικό να έχετε υποστήριξη από άλλους.

Τι μπορώ να κάνω για τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης;

Είναι δυνατόν να εξαφανιστούν τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης; Όπως τα ψυχολογικά, συναισθηματικά και κοινωνικά συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν, έτσι και τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να βελτιωθούν με τη θεραπεία. Οι θεραπείες για την κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας, μερικές από τις οποίες είναι βραχυπρόθεσμες, ενώ άλλες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο και φαρμακευτική αγωγή. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη χρησιμοποιούνται επίσης για προβλήματα σωματικής υγείας, όπως ο πόνος ή η αϋπνία. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν εξετάσετε τυχόν επιλογές φαρμάκων ή αλλάξετε το θεραπευτικό σχήμα σας.

Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν επίσης να είναι ένα ευεργετικό συμπλήρωμα στη θεραπεία της κατάθλιψης. Οι ομάδες αυτές είναι διαθέσιμες για άτομα που ζουν με κατάθλιψη αλλά και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως μέλη της οικογένειας ή ρομαντικούς συντρόφους. Εάν έχετε μια πάθηση σωματικής υγείας εκτός από μια καταθλιπτική διαταραχή, ίσως μπορείτε να βρείτε μια ομάδα υποστήριξης που προορίζεται για όσους ζουν με την ίδια πάθηση. Οι ομάδες υποστήριξης, οι οποίες μπορεί να πραγματοποιούνται δια ζώσης ή διαδικτυακά, είναι συχνά δωρεάν και καθοδηγούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Μπορείτε να βρείτε μια ομάδα υποστήριξης κάνοντας μια αναζήτηση στον ιστό ή ζητώντας μια σύσταση από έναν ειδικό.

Πάνω από όλα, αυτό που έχει σημασία είναι να απευθυνθείτε για βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρείτε τη σωστή φροντίδα για εσάς ή τον σωστό συνδυασμό θεραπειών για την κατάθλιψη, πρέπει να θυμάστε ότι η διαχείριση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της ποιότητα ζωής σας είναι εφικτά.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω κατάθλιψη;

Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης, μπορεί να παρατηρήσετε και άλλα σημάδια κατάθλιψης. Άλλα μη σωματικά σημάδια κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε, έντονα μελαγχολική διάθεση, συναισθηματικό μούδιασμα, υπερβολικό κλάμα, ευερεθιστότητα ή ταραχή πιο εύκολα από το συνηθισμένο, αισθήματα απελπισίας ή αναξιότητας, απομόνωση από άλλα άτομα, σκέψεις αυτοκτονίας** και δυσκολία εστίασης ή συγκέντρωσης.

**Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε βιώνει σκέψεις αυτοκτονίας ή χρειάζεται με άλλο τρόπο άμεση υποστήριξη, καλέστε την 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία στο 1018 (με αστική χρέωση)

Ας υποθέσουμε ότι παρατηρείτε τα συμπτώματα της κατάθλιψης στον εαυτό σας. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν ιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να παρέχει ακριβή διάγνωση και καθοδήγηση ή να σας παραπέμψει σε κάποιον που μπορεί να το κάνει. Το πρώτο βήμα για τη λήψη μιας διάγνωσης θα είναι συχνά να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν γιατρό, συνήθως ψυχίατρο. Αυτοί οι επαγγελματίες μπορεί επίσης να είναι σε θέση να σας παραπέμψουν σε θεραπευτή ή σύμβουλο εάν το επιθυμείτε. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στον ιστό για να βρείτε έναν θεραπευτή, να αναζητήσετε οικονομικότερους δημόσιους φορείς, ή να δοκιμάσετε τη διαδικτυακή θεραπεία.

Διαδικτυακή Θεραπεία

Η διαδικτυακή θεραπεία συχνά θεωρείται ως μια πιο προσιτή επιλογή για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Έρευνες δείχνουν ότι η διαδικτυακή θεραπεία είναι επίσης αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να είναι πιο βολική. Μπορεί να επιτρέψει σε άτομα να συνδεθούν με έναν θεραπευτή σχεδόν από οπουδήποτε με αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο. Λαμβάνοντας υπόψιν τα ειδικότερα σωματικά συμπτώματα που επιβαρύνουν το άτομο με κατάθλιψη -η μειωμένη ενεργητικότητα, η σωματική και ψυχική επιβράδυνση- τότε η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να αποτελεί μονόδρομο, τουλάχιστον μέχρι να παρουσιαστούν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.

Comments


bottom of page