top of page
 • Κατερίνα Νικολέτου

Η Επαγγελματική και Προσωπική Ζωή Μετά τον COVID

Έγινε ενημέρωση: 22 Μαΐ

Η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει σχεδόν όλους, μικρούς ή μεγάλους. Περίπου 9 στους 10 Αμερικανούς ενήλικες λένε ότι η ζωή τους άλλαξε με κάποιο τρόπο. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, άλλοι απολύθηκαν από τη δουλειά ενώ άλλοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν σε σημαντικές εμπειρίες μετάβασης για τη ζωή τους, πχ σε τελετές όπως γάμοι, κηδείες, ή τελετές αποφοίτησης. Από πολλές απόψεις, η πανδημία άλλαξε τη ζωή όπως την ξέραμε.

Η επαγγελματική και προσωπική ζωή μετά τον COVID

Αν και αρχίζουμε να περνούμε σε μια εποχή μετά τον COVID ή σε μια εποχή στην οποία μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό, τα αποτελέσματα της πανδημίας εξακολουθούν να παραμένουν. Αντί να καταπολεμήσετε αυτές τις αλλαγές, μπορεί να είναι χρήσιμο να καταλάβετε πώς να μάθετε να ζείτε με αυτές. Μια τέτοια αλλαγή που έχει επηρεάσει πολλούς είναι η μετάβαση από το γραφείο στην εξ αποστάσεως εργασία ή άλλα παρόμοια αποτελέσματα στο χώρο εργασίας. Αυτή η «νέα κανονικότητα» είναι μια πραγματικότητα με την οποία όλοι πρέπει να συμβιβαστούν. Ευτυχώς, μπορείτε να βρείτε εργαλεία και λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την αίσθηση του εαυτού σας και να δημιουργήσετε μια ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που είναι υγιής και ικανοποιητική.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Η πανδημία επηρέασε πολλούς τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, του σχολείου, ακόμη και της ζωής στο σπίτι. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους η ζωή μπορεί να έχει αλλάξει όπως το ξέρατε σε καθέναν από αυτούς τους τομείς:

Δουλειά:

 • Περισσότερες δουλειές εξ αποστάσεως και λιγότερες διαδρομές στο γραφείο

 • Λιγότερες αλληλεπιδράσεις με συναδέλφους

 • Περισσότερος χρόνος οθόνης και χρήση τεχνολογίας

Σχολείο:

 • Αναπτυξιακές καθυστερήσεις στη μάθηση

 • Ελλείψεις προσωπικού και λιγότερη προσοχή σε μεμονωμένους μαθητές

 • Λιγότερες αλληλεπιδράσεις με συνομηλίκους

 • Μεγαλύτερα ποσοστά κοινωνικού άγχους

 • Οικονομικές απώλειες όπως η έλλειψη πρόσβασης σε υποτροφίες και οικονομική βοήθεια

Σπίτι:

 • Περισσότερος χρόνος στο σπίτι, που σημαίνει περισσότερους περισπασμούς

 • Πιθανό κοινωνικό άγχος για την έξοδο από το σπίτι

 • Περισσότερη απομόνωση από αγαπημένα πρόσωπα

 • Μεγαλύτερα ποσοστά διαταραχών ψυχικής υγείας

Με όλες αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν ταυτόχρονα, δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν. Πολλοί σήμερα προσπαθούν ακόμα να βρουν τα πατήματά τους καθώς προσαρμόζονται σε έναν νέο τρόπο ζωής. Αν και αυτές οι αλλαγές δεν είναι απαραίτητα όλες αρνητικές, πολλές από αυτές είναι.

Η Πανδημία και η Ψυχική Υγεία

Η αλλαγή μπορεί να είναι θετική ή αρνητική και να ποικίλλει στις επιπτώσεις της. Από πολλές απόψεις, η πανδημία επηρέασε αρνητικά την ψυχική υγεία της κοινωνίας με έναν πιο διαρκή τρόπο. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη και το άγχος αυξήθηκαν κατά 25% το καθένα παγκοσμίως. Μεγάλο μέρος αυτού προκύπτει από τα lockdown, την έλλειψη πρόσβασης σε πόρους και τις αλλαγές στις κοινωνικές σχέσεις και την επαγγελματική ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές άλλες εξηγήσεις. Αν και μερικοί άνθρωποι απολάμβαναν τη μοναξιά που είχαν στα σπίτια τους, πολλοί άλλοι είχαν αρνητικές επιπτώσεις όπως:

 • Αυξημένη χρήση ουσιών

 • Περισσότεροι εθισμοί

 • Θλίψη

 • Μοναξιά

 • Στρες

 • Φόβος

 • Κοινωνικό άγχος

Ενώ μερικοί άνθρωποι κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και να ξεπεράσουν αυτά τα ζητήματα, άλλοι εξακολουθούν να αγωνίζονται ακόμα και όταν τα μέτρα εναντίον της πανδημίας αρχίζουν να μειώνονται.

Η πανδημία και η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Πριν από την πανδημία, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ενός ατόμου πιθανότατα έμοιαζε κάπως με του γείτονά του. Εκείνοι που εκτιμούσαν περισσότερο την εργασία μπορεί να δυσκολεύτηκαν περισσότερο να διατηρήσουν την προσωπική τους ζωή, ενώ εκείνοι που εκτιμούσαν περισσότερο τον προσωπικό τους χρόνο μπορεί να δυσκολεύτηκαν να παραμείνουν αφοσιωμένοι στην εργασία. Ωστόσο, δεν υπήρχαν τόσες δουλειές εξ αποστάσεως ή ευκαιρίες να μείνεις στο σπίτι προηγουμένως. Η πανδημία άλλαξε αυτό για πολλούς ανθρώπους, τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους. Η εύρεση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη για κάποιους.

Τι σημαίνει ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής περιγράφει πώς ένα άτομο προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προσωπικής του ζωής και των επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Όταν κάποιος έχει θετική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, έχει χρόνο για δουλειά και αυτά που θέλει να κάνει. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να περνά χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να πηγαίνει στο γυμναστήριο, να μαγειρεύει ένα υγιεινό γεύμα ή απλά να χαλαρώνει στο σπίτι. Κοιμάται αρκετά τη νύχτα, μπορεί ακόμα να συμμετέχει στα χόμπι του και να είναι σε θέση να απολαμβάνει.

Όσοι έχουν μια δυσλειτουργική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τείνουν να παραμελούν τον χρόνο τους και να αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους στην εργασία. Μπορεί να μην έχουν χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους τους επειδή φεύγουν νωρίς το πρωί και δουλεύουν μέχρι αργά το βράδυ. Ο προσωπικός χρόνος μπορεί να τους είναι άγνωστος. Όλη τους η ζωή περιστρέφεται γύρω από τη δουλειά και τίποτα άλλο. Συνήθως, αυτό περιγράφεται ως εργασιομανία.

Η επαγγελματική και προσωπική ζωή μετά τον COVID

Ισορροπία μεταξύ εργασίας-ζωής και ψυχική υγεία

Η ψυχική υγεία επεκτείνεται σε όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Δεδομένου ότι ξοδεύουμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας πηγαίνοντας στη δουλειά και κερδίζοντας τα προς το ζην, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε πώς η ψυχική υγεία επηρεάζει την εργασία και τη ζωή ταυτόχρονα. Οι εργαζόμενοι επηρεάζονταν πάντα από την ψυχική τους υγεία στην εργασία (και η εργασία πάντα επηρέαζε την ψυχική υγεία), αλλά η πανδημία δημιούργησε απρόβλεπτες αλλαγές που εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι σήμερα.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αναλαμβάνουν δουλειές εξ αποστάσεως, η κοινωνία περνά περισσότερο χρόνο στο σπίτι παρά στο γραφείο. Τα θετικά είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και μεγαλύτερη αίσθηση του προσωπικού χώρου και χρόνου. Συνήθως μπορούν να κοιμούνται καλύτερα (και περισσότερο) επειδή δεν έχουν πια να ανησυχούν για τις μετακινήσεις τους. Ο καλύτερος ύπνος συνδέεται με πιο θετική ψυχική υγεία και λιγότερο άγχος. Ο περισσότερος χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Τα μειονεκτήματα των εργασιών εξ αποστάσεως περιλαμβάνουν περισσότερους περισπασμούς, λιγότερη κοινωνική αλληλεπίδραση και περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη. Οι περισπασμοί στο σπίτι μπορεί να περιλαμβάνουν παιδιά ή κατοικίδια, δουλειές που πρέπει να γίνουν και συσκευές όπως τηλεοράσεις και smartphones. Ήταν μια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους να θέσουν όρια και να διατηρήσουν μια λειτουργική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το να μην τίθενται ξεκάθαρα όρια μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, υπερένταση και σύγκρουση. Η εργασία μπορεί ήδη να είναι αρκετά αγχωτική. Προσθέστε τις δυσκολίες στο σπίτι και οι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν ότι φτάνουν στα όριά τους.

Η λιγότερη κοινωνική αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους και άλλους φίλους μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία κάποιου. Τα άτομα που είναι απομονωμένα από τους άλλους βιώνουν τη χειρότερες συνέπειες στην ψυχική τους υγεία. Επιπλέον, ο χρόνος μπροστά στην οθόνη μπορεί επίσης να βλάψει την ψυχική υγεία. Το να ξοδεύετε πολύ χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση, να κάνετε scrolldown στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να στέλνετε μηνύματα μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, άγχος και κακή σωματική υγεία. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι βαριούνται τη δουλειά και δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν, συχνά στρέφονται σε αυτούς τους περισπασμούς στα σπίτια τους, καθώς δεν μπορούν να φύγουν έξω απο αυτά.

Ενώ η πανδημία είχε θετικά αποτελέσματα για μερικούς ανθρώπους, έχει επίσης δημιουργήσει μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα, έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στους ανθρώπους να αποφασίσουν προσεκτικά πώς να εξισορροπήσουν τη ζωή του σπιτιού και της εργασίας τους. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δεν χρειάστηκε ποτέ να το σκεφτούν αυτό πριν από την πανδημία, ήταν συχνά απροετοίμαστοι και δεν ήξεραν πώς να προσαρμόσουν τη ζωή τους ανάλογα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ανθυγιεινές ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία.

Πώς να εξισορροπήσετε τη ζωή και την εργασία

Η διατήρηση μιας θετικής ισορροπίας μεταξύ ζωής και εργασίας μετά την πανδημία είναι απαραίτητη, αλλά πώς μπορείτε να το κάνετε; Είτε μόλις συνειδητοποιήσατε ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι δυσλειτουργική είτε το γνωρίζατε εδώ και χρόνια, υπάρχουν ακόμα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιωθείτε. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

 • Μιλήστε στην οικογένειά σας: Πολλοί άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι μαζί με τους αγαπημένους τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισπασμούς εάν δεν έχετε μια συζήτηση με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μπορεί να συζητήσετε τις ώρες εργασίας σας, όπως πότε θέλετε το σπίτι να είναι ήσυχο και πότε θα χρειαστεί να πάτε για ύπνο το βράδυ. Το να βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας δεν περνάει από την πόρτα του γραφείου κάθε ώρα είναι σημαντικό για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

 • Αποσύνδεση: Πιθανότατα αποσπάστε περισσότερο από την τεχνολογία τώρα από ποτέ. Αν και μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε συνδεδεμένοι κατά τις εργάσιμες ώρες, είναι σημαντικό να αποσυνδέεστε όταν είναι δυνατόν. Ορίστε τα όρια χρόνου χρήσης και εξετάστε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε τις συσκευές σας μετά από μια εργάσιμη ημέρα. Θα σας βοηθήσει να δώσετε προσοχή στα αγαπημένα σας πρόσωπα και στις ευθύνες σας στο σπίτι. Επιπλέον, μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας υγεία.

 • Σχεδιάστε εκ των προτέρων: ακόμη και αν έχετε μια εργασία εξ αποστάσεως, μπορείτε ακόμα να προγραμματίσετε την ημέρα σας γύρω από αυτό που είναι πιο σημαντικό. Εάν θέλετε να αφιερώσετε χρόνο για φίλους, για παράδειγμα, προγραμματίστε να ξυπνήσετε νωρίτερα και να τηρήσετε τις προθεσμίες, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε επιπλέον χρόνο για να δείτε τους φίλους σας. Το μπόνους είναι η κοινωνική αλληλεπίδραση που θα λάβετε, η οποία μπορεί να ενισχύσει την ψυχική σας υγεία.

 • Θέστε όρια: Αποφασίστε ποια ώρα θέλετε να ξεκινήσετε και να τελειώσετε την εργασία κάθε μέρα και, στη συνέχεια, φροντίστε να την τηρήσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι θα είστε παραγωγικοί κατά τις ώρες εργασίας και στη συνέχεια θα είστε πλήρως παρόντες στο σπίτι.

 • Ιεραρχείστε τις εργασίες: Πριν από κάθε εργάσιμη ημέρα, αποφασίστε ποιες εργασίες είναι πιο σημαντικές να ολοκληρώσετε και, στη συνέχεια, δώστε προτεραιότητα σε αυτές που είναι πιο πιεστικές. Προσπαθήστε να αναθέσετε εργασίες όταν μπορείτε, προκειμένου να εστιάσετε σε αυτές που απαιτούν την αμέριστη προσοχή σας.

 • Πάρτε ελεύθερο χρόνο: Μερικές φορές, χρειάζεστε απλώς ένα διάλειμμα από τη δουλειά. Εκμεταλλευτείτε τα διαλείμματα σας και χρησιμοποιήστε τα όποτε αισθάνεστε περισσότερο κουρασμένοι. Η ψυχική σας υγεία θα βελτιωθεί σημαντικά με αυτό.

Η εξισορρόπηση της ζωής και της εργασίας μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά έχετε ό,τι χρειάζεται για να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για την οποία μπορείτε να είστε περήφανοι. Η θετική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους, στη διατήρηση των ορίων και στην πρόληψη της εξουθένωσης στη ζωή σας. Καθένα από αυτά τα οφέλη αξίζει να κάνετε αλλαγές όπου μπορείτε.

Διατηρώντας την Ψυχική σας Υγεία

Η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας είναι ζωτικής σημασίας σε όλες τις πτυχές της ζωής, είτε στο σπίτι, στο γραφείο ή με φίλους. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να παραμείνει υγιής:

 • Καλλιεργήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Το μυαλό και το σώμα σας είναι στενά συνδεδεμένα. Για να είναι καλά το ένα χρειάζεται να είναι και το άλλο. Πίνετε άφθονο νερό, τρώτε υγιεινές τροφές και ασκείστε τακτικά. Κοιμηθείτε αρκετά το βράδυ και περιορίστε το χρόνο που κάθεστε μπροστά σε μια οθόνη.

 • Ασκηθείτε στην αυτοφροντίδα: Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει οποιοδήποτε χόμπι ή δραστηριότητα που βρίσκετε διασκεδαστική ή χαλαρωτική. Μπορεί επίσης να είναι μια νέα υγιεινή συνήθεια που αποκτάτε. Μπορεί να κάνετε ένα αφρόλουτρο, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πιείτε καφέ με έναν φίλο. Η φροντίδα του εαυτού σας είναι απαραίτητη εάν ελπίζετε να μπορέσετε να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας στον κόσμο και στους ανθρώπους γύρω σας.

 • Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης: Υπάρχουν ομάδες υποστήριξης για όλες τις ανησυχίες και τα προβλήματα. Είτε είστε εξαντλημένοι από τη δουλειά, είτε παλεύετε με έναν εθισμό είτε απλά χρειάζεστε ανθρώπους να στηριχτείτε, μπορείτε να βρείτε μια ομάδα που μπορεί να σας βοηθήσει. Απλώς χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρονική μηχανή αναζήτησης για να βρείτε μια κοντά σας ή συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

 • Περάστε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα: Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι χρειάζονται άλλους ανθρώπους . Εάν αισθάνεστε απογοητευμένοι για τη δουλειά ή τη ζωή στο σπίτι, δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας. Μπορεί να είναι σε θέση να σας προσφέρουν συμβουλές ή να είναι εκεί απλά για να σας ακούσουν.

Εάν εξακολουθείτε να παλεύετε με την ψυχική σας υγεία αφού δοκιμάσετε πράγματα μόνοι σας, ίσως είναι καιρός να απευθυνθείτε για επιπλέον βοήθεια. Όλοι χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη από καιρό σε καιρό και δεν είναι σημάδι αδυναμίας αν τη χρειάζεστε και εσείς οι ίδιοι. Η πανδημία έχει δημιουργήσει πολλές αλλαγές, μερικές από τις οποίες θα διαρκέσουν μια ζωή. Ωστόσο, μπορείτε να μάθετε δεξιότητες αντιμετώπισης και στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε αυτές τις αλλαγές και να προχωρήσετε στη ζωή σας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η επαγγελματική και προσωπική ζωή μετά τον COVID

Πού να βρείτε περισσότερη υποστήριξη

Η διατήρηση της ισορροπίας δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Με τα προβλήματα ψυχικής υγείας να αυξάνονται μετά την πανδημία, περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη θεραπεία για να λάβουν βοήθεια. Η δημοτικότητα της διαδικτυακής θεραπείας αυξάνεται συνεχώς εφόσον επιτρέπει στους ανθρώπους να λαμβάνουν φροντίδα από την άνεση του σπιτιού τους (ή όπου αλλού έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο). Μπορείτε να συνομιλήσετε μέσω βίντεο ή τηλεφωνικής κλήσης όποτε σας βολεύει.

Αναρωτιέστε πόσο αποτελεσματική είναι η διαδικτυακή θεραπεία; Αρκετές διαφορετικές μελέτες, έχουν βρει τη βασισμένη στο Διαδίκτυο CBT (Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία) αποτελεσματική στη θεραπεία μιας ποικιλίας διαταραχών ψυχικής υγείας. Μπορείτε να μάθετε νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης και να αποκτήσετε τις δεξιότητες διαχείρισης που χρειάζεστε για να προχωρήσετε στη ζωή. Εάν η διαδικτυακή θεραπεία φαίνεται ότι μπορεί να είναι η κατάλληλη για εσάς, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Comments


bottom of page